Expoziția “Retrospectivă”

ANUNȚ | Reluare concurs organizat pentru postul de șef partidă trompetă
octombrie 25, 2024
ANUNȚ | Reluare concurs organizat pentru postul de șef partidă trompetă
octombrie 25, 2024

Expoziția “Retrospectivă”

𝕋𝕖𝕒𝕥𝕣𝕦𝕝 ℕ𝕒ț𝕚𝕠𝕟𝕒𝕝 𝕕𝕖 𝕆𝕡𝕖𝕣𝕖𝕥ă ș𝕚 𝕄𝕦𝕤𝕚𝕔𝕒𝕝 “𝕀𝕠𝕟 𝔻𝕒𝕔𝕚𝕒𝕟” găzduiește, în perioada 7 noiembrie – 31 decembrie 2024, expoziția „Retrospectivă”, o incursiune emoționantă în creația și viața artistului Teudoru-Teofil Doagă.

Vernisajul va avea loc pe 7 noiembrie, la ora 19:00 în cadrul Festivalului Ion Dacian 2024.

Născut în 1958 în Asău, județul Bacău, Teudoru-Teofil Doagă este un sculptor ce a contribuit la peisajul artistic românesc prin opere ce îmbină tradiția cu simplitatea formelor moderne. Absolvent al Școlii Populare de Artă Bacău, secția Sculptură, artistul s-a format sub îndrumarea profesorului Dumitru Huțanu, care l-a introdus în tainele sculpturii brâncovenești şi a celei contemporane.

Expoziția „Retrospectivă” este o celebrare a artei și dezvoltării umane. Ea aduce în fața publicului lucrări reprezentative, care reflectă atât influențe brâncușiene, cât și propriile căutări și trăiri ale artistului la vârsta de 66 de ani. Tema centrală a expoziției este evoluția emoțiilor și a stărilor umane, fiecare sculptură fiind o mărturie a unei perioade din viața artistului. Printr-o abordare minimalistă, Doagă redă profunzimea sentimentelor prin eliminarea detaliilor fizionomice, aducând în prim-plan trăiri precum deznădejdea, visarea, fericirea și însingurarea.
„Împărtășirea emoțiilor mele prin aceste sculpturi este un act de curaj și vulnerabilitate. Fiecare lucrare dezvăluie o parte din mine, o trăire, o amintire. Sper ca privitorii să regăsească în ele nu doar povestea mea, ci și propriile lor stări și emoții.”, a declarat Teudoru-Teofil Doagă.
De-a lungul carierei sale, lucrările lui Teudoru-Teofil Doagă au ajuns în colecții importante, atât în țară, cât și în străinătate, fiind apreciate de personalități precum Ingvar Kamprad, fondatorul Ikea, și Nadia Comăneci.
Publicul este așteptat la vernisajul din 7 noiembrie, ora 19:00, pentru a descoperi universul creativ al unui artist ce îmbină tradiția cu modernitatea, oferindu-ne o perspectivă unică asupra complexității umane prin sculptură.

Despre Teudoru-Teofil Doagă

Teudoru-Teofil Doagă s-a născut în 1958 în Asău, județul Bacău. A absolvit Liceul de Construcții, secția Arhitectură, în 1978, urmând ulterior Școala Populară de Artă din Bacău, secția Sculptură, unde s-a specializat în sculptura brâncovenească sub îndrumarea profesorului Dumitru Huțanu. De-a lungul carierei sale, a participat la numeroase tabere de creație, colaborând cu artiști renumiți precum Crăiță Mândră Vasile și Dumitru Garea.
Operele lui Teudoru-Teofil Doagă au ajuns în mâinile unor personalități, importanți oameni de afaceri şi şefi de stat, cum sunt Ingvar Kamprad, fondatorul Ikea, și sportiva Nadia Comăneci. Sculpturile sale explorează complexitatea emoțiilor umane, fiind caracterizate de o combinație de influențe clasice și minimalism modern, cu o puternică inspirație brâncușiană.

btn-lounge-down